superko.sk Zaujímavosti Druhy dinosaurov

Druhy dinosaurov

Druhy dinosaurov

Dinosaury sú fascinujúce tvory, ktoré dominovali našej planéte počas druhohôr, pred viac ako 65 miliónmi rokov. Existuje mnoho rôznych druhov dinosaurov, ktoré sa líšili veľkosťou, tvarom a spôsobom života.

Druhy dinosaurov
Druhy dinosaurov – (www.freepik.com)

Tu je prehľad niektorých hlavných skupín dinosaurov:

Tyranosaury

Tyranosaury boli jednými z najväčších mäsožravých dinosaurov. Najznámejším zástupcom je Tyrannosaurus rex, ktorý bol obávaným predátorom.

Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus rex, často skrátene T. rex, je jedným z najznámejších a najväčších mäsožravých dinosaurov. Žil na konci kriedového obdobia, približne pred 66 miliónmi rokov, na území dnešnej Severnej Ameriky.

T. rex bol obrovský theropód, ktorý dosahoval dĺžku až 12 metrov a vážil okolo 9 ton. Mal masívnu lebku s veľkými, ostrými zubami, ktoré boli prispôsobené na drvenie kostí. Jeho predné končatiny boli relatívne malé, ale veľmi silné, s dvoma pazúrmi.

Chodiaci strieľajúci dinosaurus so šípkami

Viac Informácií

Auto ťahač Dinosaurus s dinosaurami

Viac Informácií

Dinopark pre deti

Viac Informácií

T. rex bol vrcholovým predátorom, čo znamená, že stál na vrchole potravinového reťazca. Lovil veľké bylinožravé dinosaury, ako napríklad Triceratops a Edmontosaurus. Existujú dôkazy, že T. rex mohol byť aj mrchožrútom, ktorý sa živil zdochlinami.

Fosílie T. rexa sú jedny z najlepšie zachovaných a najčastejšie nájdených fosílií theropódov. Najznámejším exemplárom je “Sue”, najkompletnejšia kostra T. rexa, ktorá je vystavená v Field Museum of Natural History v Chicagu.

Zaujímavosti

  • T. rex mal veľmi vyvinutý čuch, čo mu umožňovalo sledovať korisť na veľké vzdialenosti.
  • Jeho čeľuste boli také silné, že by dokázali rozdrviť auto.
  • T. rex bol jedným z posledných nevtáčích dinosaurov pred masovým vyhynutím na konci kriedového obdobia.

Sauropódy

Sauropódy boli obrovské bylinožravé dinosaury s dlhými krkmi a chvostmi. Medzi najznámejšie patrí Brachiosaurus a Diplodocus.

Brachiosaurus

Brachiosaurus je jedným z najznámejších sauropódov, ktorý žil počas neskorého jurského obdobia, približne pred 154 až 150 miliónmi rokov.

Brachiosaurus bol obrovský bylinožravý dinosaurus, ktorý dosahoval dĺžku až 22 metrov a vážil medzi 28 a 46 tonami. Mal dlhý krk, malú hlavu a neobvykle dlhé predné končatiny, čo mu dávalo vzhľad podobný žirafe. Tento tvar tela mu umožňoval dosiahnuť na vysoké stromy, kde sa živil listami a inou vegetáciou.

Brachiosaurus bol vysoký browser, čo znamená, že sa živil vegetáciou vo výške až 9 metrov nad zemou. Jeho dlhý krk a špeciálne prispôsobené zuby mu umožňovali efektívne zbierať potravu bez potreby žuvania.

Fosílie Brachiosaura boli objavené v Severnej Amerike, najmä v oblasti rieky Colorado v západnom Colorade. Najznámejším exemplárom je holotyp, ktorý bol prvýkrát opísaný americkým paleontológom Elmerom S. Riggsom v roku 1903.

Zaujímavosti

  • Brachiosaurus mal nosné otvory umiestnené vysoko na hlave, čo mu mohlo pomáhať pri dýchaní počas kŕmenia.
  • Jeho dlhé predné končatiny a krátky chvost sú neobvyklé medzi sauropódmi, čo ho robí jedinečným.
  • Brachiosaurus bol jedným z najväčších a najťažších dinosaurov, ktorých kompletné kostry boli nájdené.

Ceratopsiáni

Ceratopsiáni boli rohaté dinosaury s výraznými límcami. Triceratops je jedným z najznámejších členov tejto skupiny.

Triceratops

Triceratops je rod veľkých bylinožravých dinosaurov, ktoré žili počas neskorého kriedového obdobia, približne pred 68 až 66 miliónmi rokov.

Triceratops bol masívny štvornohý dinosaurus s charakteristickým kostným límcom a tromi výraznými rohmi na hlave. Dosahoval dĺžku okolo 9 metrov a vážil medzi 5,450 a 7,260 kg. Jeho lebka bola jednou z najväčších medzi suchozemskými zvieratami, s dĺžkou až 3 metre.

Triceratops bol bylinožravec, ktorý sa živil nízko rastúcou vegetáciou. Jeho silné čeľuste a zuby boli prispôsobené na drvenie a žuvanie tvrdých rastlín. Triceratops pravdepodobne žil v stádach, čo mu poskytovalo ochranu pred predátormi, ako bol Tyrannosaurus rex.

Fosílie Triceratopsa sú jedny z najčastejšie nájdených fosílií dinosaurov v Severnej Amerike. Prvý exemplár bol objavený v roku 1887 a pôvodne bol považovaný za obrovský druh vyhynutého bizóna. Triceratops bol oficiálne pomenovaný a opísaný americkým paleontológom O.C. Marshom v roku 1889.

Zaujímavosti

  • Triceratops mal na límci až 26 malých kostných výbežkov, ktoré mohli slúžiť na obranu alebo na ukazovanie dominancie.
  • Jeho tri rohy a límec mohli byť použité na súboje medzi samcami o teritórium alebo partnerky.
  • Triceratops bol jedným z posledných nevtáčích dinosaurov pred masovým vyhynutím na konci kriedového obdobia.

Ďalšie druhy dinosaurov

Ankylosaury

Ankylosaury boli obrnené druhy dinosaurov s ťažkými panciermi a chvostovými kyjmi. Ankylosaurus je typickým predstaviteľom tejto skupiny.

Hadrosaury

Hadrosaury, známe aj ako kačicozobé dinosaury, mali ploché zobáky a často zložité hrebeňové štruktúry na hlavách. Parasaurolophus je jedným z najznámejších hadrosaurov.

Stegosaury

Stegosaury mali charakteristické platne na chrbte a ostne na chvoste. Stegosaurus je najznámejším členom tejto skupiny.

Titanosaury

Titanosaury boli jednými z najväčších dinosaurov, ktoré kedy žili. Argentinosaurus je príkladom obrovského titanosaurusa.

Theropódy

Theropódy boli prevažne mäsožravé druhy dinosaurov, ktoré chodili po dvoch nohách. Allosaurus a Spinosaurus sú známe theropódy.

Oviraptorosaury

Oviraptorosaury boli menšie theropódy, ktoré pravdepodobne jedli vajcia a malé zvieratá. Oviraptor je typickým predstaviteľom tejto skupiny.

Pachycefalosaury

Pachycefalosaury mali hrubé, klenuté lebky, ktoré mohli používať pri súbojoch. Pachycephalosaurus je najznámejším členom tejto skupiny.

Ornithomimosaury

Ornithomimosaury boli rýchle, pštrosom podobné dinosaury. Gallimimus je jedným z najznámejších zástupcov.

Dromaeosaury

Dromaeosaury boli malé, rýchle a inteligentné mäsožravé dinosaury. Deinonychus je jedným z najznámejších členov tejto skupiny.

Ceratosaury

Ceratosaury boli mäsožravé dinosaury s výraznými rohmi a hrebeňmi. Ceratosaurus je typickým predstaviteľom tejto skupiny.

Prosauropódy

Prosauropódy boli predchodcami veľkých sauropódov a boli prevažne bylinožravé. Plateosaurus je jedným z najznámejších prosauropódov.